[...] walki Literatura: Martinez, Nic et al. “The effect of acute pre-workout supplementation on power and strength performance.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 13 29. 16 Jul. 2016, doi:10.1186/s12970-016-0138-7 Spradley, Brandon D et al. “Ingesting a pre-workout supplement containing caffeine, B-vitamins, amino acids, [...]
[...] Antonio Paoli,2 José Alexandre Barbosa dos Santos,3 Roberto Deivide Teixeira da Silva,3 José Romulo Pereira Junior,3 Edson Pereira da Silva,3 and Rodrigo Ferro Magosso “Nutrition, Pharmacological and Training Strategies Adopted by Six Bodybuilders: Case Report and Critical Review” Eur J Transl Myol. 2017 Feb 24; 27(1): 6247. [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Masa mięśniowa może być budowana w warunkach nadwyżki kalorycznej. To znaczy, iż najlepszy trening oraz suplementy mogą zostać zmarnowane wskutek zbyt małej podaży energii. Dlatego sięganie po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a [...]
Zdarzają się dietetycy, którzy twierdzą, iż duża podaż soli w diecie jest nieszkodliwa dla zdrowia. Pojawiają się też artykuły o sensacyjnej treści w rodzaju: „jak wykazują najnowsze badania, drastyczne ograniczenie soli w diecie może wywoływać dokładnie te same choroby układu krążenia, którym powinno zapobiegać”. Istnieje lobby, którego celem [...]
[...] of Health in Physically Inactive Adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579257/ Achten J, Jeukendrup AE. Optimizing fat oxidation through exercise and diet. Nutrition. 2004;20(7-8):716–27. „Tabela alergenów i wartości odżywczych”. Edward L Melanson, Ph.D., Paul S. MacLean, Ph.D.,1,2 and James O. Hill, Ph.D „Exercise improves fat [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
[...] serwatkowe przyswaja się o wiele szybciej, a szczególnie sprawnie proces zachodzi w przypadku izolatów i hydrolizatów białka serwatkowego. Na łamach „The Journal of Nutrition” opublikowano badanie „The Protein Digestibility–Corrected Amino Acid Score”. Wg tej publikacji przyswajalność (strawność) poszczególnych [...]
[...] być może w czasach prehistorycznych, gdy ludzie codziennie musieli używać siły do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków kulturystyki dopiero w końcu XIX [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
[...] ludzi nie zadaje sobie trudu, dieta „mięsożercy” jest właśnie tego rodzaju problematycznym rozwiązaniem. Według danych opublikowanych w 2022 r. na łamach „Clinical Nutrition” („Żywienie kliniczne”) każde 60-72 kilokalorii pochodzących z produktów bogatych w proteiny, nabiału, drobiu, ryb, zbóż lub orzechów było związane ze spadkiem masy [...]
[...] B, Schwingshackl L, Billmann A, et al. Gluten-free food database: the nutritional quality and cost of packaged gluten-free foods. Peer J. 2015;3:e1337. 13. Devlin J. Ypsilanti, MI: The School of Health Sciences Dietetics and Human Nutrition Program, Eastern Michigan University; 2013. Nutrient Intakes of Healthy Adults on a Gluten-Free Diet
[...] diety. Najlepiej nie dać się zwariować modą na unikanie mięsa, pszenicy czy konwencjonalnej żywności. Referencje: Dangour AD, Lock K, Hayter A, Aikenhead A, Allen E, Uauy R. Nutrition-related health effects of organic foods: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2010;92(1):203–210. Smith-Spangler C, Brandeau ML, Hunter GE, Bavinger JC, Pearson M, [...]
[...] z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, substancjami odżywczymi o dużej roli w utrzymaniu zdrowia stawów są kwasy omega-3, głównie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
Nie każdy lubi działanie kofeiny, nie każdy też może ją stosować. Niektóre osoby ze względu na zaburzenia metabolizmu tego związku nie mogą sięgać nawet po herbatę czy czekoladę gorzką, gdyż reagują nadmiernym pobudzeniem. Kofeina ma bardzo specyficzne działanie i jest przy tym bardzo skuteczna. Źródła: Tinsley, G. M., Jagim, A. R., Potter, G. [...]
[...] intake on thermogenesis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977166/ Acheson KJ. Influence of autonomic nervous system on nutrient-induced thermogenesis in humans. Nutrition. 1993;9:373–380. Westerterp KR. Diet induced thermogenesis. Nutr Metab (Lond) 2004;1:5. doi: 10.1186/1743-7075-1-5. Mikkelsen PB, Toubro S, Astrup A. Effect of [...]
[...] during a single 10 sec maximal handgrip exercise https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12701817/ Sahlin K. Muscle Energetics During Explosive Activities and Potential Effects of Nutrition and Training http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213384/ Sports Med. 2014; 44(Suppl 2): 167–173. The effects of creatine ethyl ester supplementation [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]